Het project BERT van Infrabel

Het VTI St.-Laurentius Lokeren nam met leerlingen van het zesde jaar Elektromechanica deel aan het project BERT (Belgian Railways competition for Technicians).Dit project concentreert zich op de inzet van nieuwe ETCS-bakens (European Train Control System) die worden gebruikt om veiligheidsinformatie van de treinen door te geven. Het doel is om via de aanwezigheid van de bakens in de sporen een detectiesysteem op te zetten om zo de communicatie tussen het baken en de trein te verzekeren.

 

Op een middag bezochten de ingenieurs van de NMBS uiteindelijk de school om alles nauwkeurig en kritisch te bekijken. De leerlingen behandelden de vragen vlot en kregen toen al een pluim voor het puike werk.

 

Op woensdag 9 mei 2012 vond in Brussel de finale plaats met twaalf finalisten uit heel België. Op hun paasbest verdedigden de leerlingen hun voorstel. Ze werden op heel wat punten beoordeeld zoals eenvoud, realiseerbaarheid, inzetbaarheid, marketing, kostprijs en presentatie. Zij staken met kop en schouder boven de anderen uit: hun voorstelling was echt professioneel.

 

Uiteindelijk werd de uitslag bekendgemaakt en maar drie scholen kregen een prijs. Het VTI St.-Laurentius Lokeren kaapte de eerste prijs weg. De jury prees het werk met felicitaties. De leerlingen ontvingen een schitterende prijs ter waarde van € 5000 voor de school en kregen er een driedaagse uitstap naar Londen voor de hele klas bovenop: een welverdiende beloning!

 

“Wat is het geheim van het VTI en die leerlingen?” vroegen velen op de receptie. Wie les volgt of lesgeeft op het VTI kent ongetwijfeld het antwoord: het is terecht een fijne beloning voor de jaarinzet van Ignace Roels en Cedric Poppe en hun leerkrachten Dirk Vinck en Frank Allewaert.  

 

Als je voortaan met de trein reist, denk dan eens aan de veiligheid en de bescheiden bijdrage van het VTI St.-Laurentius Lokeren.

 

Terug naar overzicht