Tweedaagse Ieper voor 5B

De leerlingen van 5SD en 5LC hebben in functie van de lessen PAV (project algemene vakken) een bezoek gebracht aan Ieper. Als je in de buurt van Ieper bent, zijn er uiteraard een aantal dingen die je moet bezocht hebben!

 

De eerste dag hebben ze in de voormiddag een bezoek gebracht aan de Dodengang. De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog.  Naast het Belgische loopgravennetwerk is sinds vorig jaar ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen die toelaat beide zijden van het oorlogsverhaal te vertellen. Tijdens de oorlog de hel van de soldaten, sinds 1919 een toeristische trekpleister die niemand onberoerd laat…

 

Van daaruit zijn de leerlingen met de bus naar Diksmuide gegaan, waar ze hebben genoten van een lunch op een terrasje in de zon.

 

Nadien maakten ze een wandeling langsheen het Koning Albert I monument en verschillende sluizen, richting Nieuwpoort strand. Daar mochten ze dan lekker wat luieren om even later met de bus naar de jeugdherberg te gaan in centrum Ieper.

 

Uiteraard hebben ze daar de Last Post bijgewoond aan de Menenpoort. Sinds 1928 wordt onder de Menenpoort te Ieper elke avond om 20u00 de Last Post geblazen.

 

De tweede dag genoten ze van een stadswandeling doorheen Ieper en bezochten ze Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. Tussen 1919 en 1921 brachten gespecialiseerde ‘Exhumation Companies’ hier vanuit de omliggende velden de gesneuvelden samen. Slechts 3.800 zijn bij naam bekend.

 

Moe, voldaan én zwaar onder de indruk vertrokken onze leerlingen van daaruit terug richting Lokeren.

 

Mooie sfeerfoto’s kan je terugvinden in het fotoalbum.

 

20160504_095840

Terug naar overzicht